Seniorit mukaan digiaikaan

Laura Saksela, 19.10.2016 rss

Palvelujen sähköistymisestä ja digivallankumouksen seurauksista on voitu lukea ja kuulla tiedotusvälineistä ihan kyllästymiseen saakka. Olemme kuitenkin todistamassa jännää aikakautta ja tuntuu uskomattomalta, että tässä sitä eletään kaikesta huolimatta vasta digitalisaation ihan alkua. Olemme kyllä kuulleet edessämme olevista keksinnöistä ja mahdollisuuksista, mutta emme juuri osaa muuta kuin niitä epäuskoisina vasta ihmetellä.

Palvelujen siirtyminen internetiin koskee tietenkin Senioreidemmekin elämää. Siis heidän, joiden elämässä teknologian uusia tuulia ovat edustaneet pyykinpesukone ja imuri. Olemme tulleet digitalisaation mukana vaiheeseen, jossa voimme oikeutetusti puhua sukupolvien välisestä kuilusta, kun toiset osaavat niin valtavan hyvin ja toiset eivät ollenkaan. Internetin käyttöön tarvittavat tietotekniset taidot puuttuvat ikäihmisiltä niin täydellisesti, että hirvittää. Sähköisten palvelujen käytön edellyttämä itsensä tunnistautuminen salasanoineen ja koodeineen vaatii jo sellaista tietotaitoa, että ei siihen riitä kenen tahansa rahkeet. Puhumattakaan turvallisuusriskeistä, jotka liittyvät aina sähköiseen asiointiin. Olet se, jonka sähköinen identiteetti sinulla on. Miten helppo kohde ammattivarkaalle onkaan juuri ja juuri sähköpostia ja pankkitunnuksia onnistuneesti käyttävä ikääntynyt eläkeläinen, joka ei ikimaailmassa osaa epäillä ystävällistä ja määrätietoista pankkivirkailijaa toiselta puolen maapalloa johdetuksi rikollisjärjestöksi. Tämä on ihan mahdoton yhtälö tällaisenaan!

Turvallisuusriskin lisäksi useimmille sähköisille palveluille on tyypillistä niiden verkkosivualustojen käyttäjäepäystävällisyys. Onneksi nyt ollaan sentään herätty ja ymmärretty, että käyttäjäystävällinen verkkosivujen suunnittelu merkitsee uusia asiakkaita ja on kannattavaa. Mutta tällä hetkellä asiointi on vielä vaikeaa vaikka se voitaisiin eri sivuistolla havainnollistaa varmasti niin selkeästi, että ikäihmisetkin ymmärtävät. Monin paikoin eri kysymyksiin pyydetyt vastaukset voidaan antaa vain ruksaamalla oikea vaihtoehto, mutta mitä jos mikään niistä ei vastaakaan omaa tilannetta? Tai kun yksi kaavakkeen vaiheista on täytetty niinkuin pitää, ohjelma ei jostain syystä päästäkään seuraavaan, mitä se oikein vielä haluaa? Tai kun ei ymmärretä, mitä tarjotun napin klikkaaminen tarkoittaa. Asiointi päättyy kuin seinään.

Internetiin liittyvä anglisismejä pursuava uusi ja kummallinen sanasto antaa itsestään hyvin monimutkaisen ja vaikean kuvan. Tietokoneiden käyttöön liittyy silloin pelko, että tyhmyyksissään vielä rikkoo koko hienon laitteen. Opetusta, tukea ja kannustusta tarvittaisiin, mutta miten ihmeessä se voidaan järjestää? Digitalisaatio on sentään tuonut erään arvokkaan lisän kaikesta huolimatta tämänkin ikäluokan elämään. Erilaiset turvajärjestelmät ja hälytyslaitteet, joita Seniorin itsensä ei onneksi tarvitse osata käyttää, mittaavat, tarkistavat, havaitsevat ja ennen kaikkea ilmoittavat omaiselle tai hoitajalle, jos jotain tavallisesta poikkeavaa esiintyy hänen hoidossaan tai arkipäivässään. Upeita laitteita!

Sitten, kun se joukko, joka on viettänyt kaikkein aktiivisimman osan elämästään jo eri laitteiden ja salasanojen kimpussa, saavuttaa seniori-iän, sähköisten palvelujen kysyntä ja tarjonta saattavat kohdatakin. Näitä tulevaisuuden ikäihmisiä eri päätteet ja verkkoalustat eivät pelota. He lukevat e-kirjoja suurennetuin tekstein kevyistä lukulaitteista, soittelevat kuvapuheluita ystäviensä ja lapsiensa kanssa ja hoitavat rutiininomaiset lääkärinkäynnit videoneuvottelulla ja tähän tarkoitetuilla itseensä kytketyillä eri mittausvälineillä. Pankkiasiat ja ostokset hoituvat edelleen verkossa, jolloin he ovat vapaita menemään ulos vain silloin ja siihen aikaan, kun haluavat. Ei siinä siis mitään sen kummempaa.

He pelaavat muisti- ja logiikkapelejä, ratkovat eri päättelytehtäviä, ristisanoja ja muita sudokuja netissä päivittäin. Voi vain kuvitella kaikkia niitä heille suunniteltuja todellisuutta lisääviä pelejä, joita viihdeteollisuus heidän ilokseen suoltaa, mutta myös, koska olemassaolevan terveysintoajattelun mukaan pelien tulee olla liikuntaan kannustavia. Televisioon kytketty konsoli tulee houkuttelemaan heitä eri harrastuksia imitoiviin liikkeisiin todenkaltaisissa olosuhteissa. Tai sitten elämyksiä metsästävät Seniorimme asentavat 3- tai 4D kypärät päähänsä ja hyppäävät mielenkiinnon kohteitaan vastaaviin virtuaalitodellisuuksiin! Huh!

Nyt olemme kuitenkin vielä 2016-luvulla ja tilanteessa, joissa sähköiset palvelumme eivät osaa käydä vuoropuhelua verkkopalveluihin tottumattoman kanssa. Se polku, jolla tämän käyttäjän pitäisi osata pysyä, on piilossa tai liian vaikea eikä sen logiikka avaudu. Siinä on valtava työmaa ja se vielä vain kasvaa suurten ikäluokkien vanhetessa.

Save

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.