Jouluna

Laura Saksela, 17.12.2015 rss

Kaikki me varmasti osaamme ottaa ilon irti yksinolosta ja se voi tuntua aika ajoin jopa luksukselta, mutta silloin, kun se ei ole oma valinta, yksinolosta ei nauti kukaan.

Erilaisia tukiverkkoja on rakennettu perustamaan yrityksiä, selvittelemään ulkosuomalaisten asioita, kotiuttamaan rikollisia, auttamaan syömishäiriöisiä jne., kaikki ehdottoman tarpeellisia, mutta mitä tulee yksinäisiin senioireihin, mikään ulkopuolinen tukiryhmä ei vetäne vertoja läheisten tai ystävien huolenpidolle.

Joulu on aivan ovella. Monilla eri videoilla ja televisiossa pyörivillä tietoiskuilla pyritään herättelemään lähimmäisten, omaisten ja ystävien velvollisuudentunne kohdistamalla huomio ikäihmisten eristäytyneisyyteen. Aika on tietysti otollinen omatuntojen kolkuttamiseen ja hyvä niin, mutta ongelma on olemassa pitkin vuottakin. On ristiriitaista, että samanaikaisesti kun yhä enemmän ihmisiä kärsii yksinäisyydestä, erilaiset yhteydenpitomenetelmät jatkuvasti lisääntyvät ja yleistyvät. Tekniikka on tullut apuun eikä kukaan voi enää vedota kiireisiin, kun missä tahansa sijaitsevalta bussipysäkiltä on mahdollista ottaa vaikka videoyhteys toiselle puolelle maapalloa. Omista ikäihmisistään välittäminen, huolehtiminen ja heidän muistamisensa tulisi olla jokaisen omaisen tehtävä numero yksi.

Jos haluamme kaikesta huolimatta olla itsekkäitä ja ajatella vain omaa parastamme, niin auttaminen kannattaa silloinkin: se tuo merkitystä omaan elämään. Vapaaehtoistyötä koordinoidaan monilla eri sivustoilla ja siihen on helppo lyöttäytyä mukaan. Sen kautta löytää itseään kiinnostavaa tekemistä, solmii uusia tuttavuuksia ja ennen kaikkea saa tuntea olevansa jollekin tärkeä ja tarpeellinen. Liian itsekeskeinen elämäntapa kaikkine pikku murheineen pyyhkiytyy pois kuin itsestään, kun alkaa käyttää omia kykyjään muiden auttamiseen. Tulot eivät kasva, mutta henkinen hyvinvointi sitäkin enemmän. Tulee ehkä tehneeksi toiselle sen ainoan inhimillisen eleen, hymyn tai kosketuksen, joka hänelle moneen viikkoon suodaan. Ja siitä tulevan palautteen kyllä tuntee!

Kuten Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin terveyskirjastosta voimme lukea, terveyden edistämiseen ja sairauksien ehkäisemiseen on olemassa kolme avainsanaa: hyvät ihmissuhteet, kohtuus ja valoisa suhtautuminen tulevaisuuteen. Ei siis mitään hirveän pitkää listaa. Jos me osaltamme voimme vaikuttaa läheistemme elämässä näistä kahteen, niin se on varmasti vaivan väärti.

Omastani ja Sisältöä elämään!® puolesta haluan toivottaa teille kaikille oikein Rauhallista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

Save

Save