Itsemääräämisoikeudesta

Laura Saksela, 15.4.2016 rss

Itsemääräämisoikeus lukee jo laissakin, se on meidän perus- ja ihmisoikeus, joka antaa meille riippumattomuuden muista meitä itseämme koskevissa asioissa. Potilaan itsemääräämisoikeus on sosiaali- ja terveydenhuollon johtava periaate, jonka perusajatus on se, että potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen itsensä kanssaan. Kunhan vain olisi ne paljon puhutut resurssit käytössä! Vaikka kuinka yritetään huomioida jokaisen toiveet ja tarpeet, niin olkoon perusajatus kuinka jalo tahansa, minkäs sille voi, kun rahaa ei ole sitä noudattaa.

Valviran sivuilta voi lukea, että ”potilaiden arvioidun edun pohjalta toimitaan vain silloin, kun selvitystä heidän omasta tahdostaan ei saada”. Silloin omaiset päättävät läheistensä elämästä parhaimmaksi katsomallaan tavalla omien toiveidensa tai pelkojensa mukaan. Tuo päätöksenteko vaikeutuu huomattavasti, jos kyseessä on ihminen, joka ei pysty kantamaan itsestään vastuuta, mutta joka ei silti huoli ulkopuolisten apua. Omaisten tehtäväksi jää silloin vaikea valinta oman jaksamisensa ja läheisen tahdon välillä. Silloin ei voi kuin lohduttaa itseään muistelemalla, missä menee raja itsemääräämisoikeuden ja heitteillejätön välillä. On pakko olla kunnioittamatta toisen itsemääräämisoikeutta, jos riski on liian suuri menettää muistisairas harhailemaan kaupungille ja elämään alituisessa vaarassa.

Vaikka tilanne ei olisikaan ihan näin dramaattinen, niin vaikeita asioita voi silti olla lähipiirin ratkaistavana ikäihmisen päivittäiseen elämään liittyen. Esimerkiksi alkoholinkäyttö tai tupakointi. Alkoholin ilmeiseen väärinkäyttöön on hankalaa puuttua ja Seniorin on helppo vakuuttaa omaisten ylireagoivan ja keinotella kaikki se uskomaan. Puuttuminen tuntuu kiusalliselta peräti holhoamiselta. Toisaalta, mitä vanhemmaksi tulemme, sitä huonommin alkoholia siedämme ja entiset tutut määrät muuttuvat peräti vaarallisiksi. Omaiset joutuvat etenemään kuin veitsenterällä, tehdäkö juominen onnettomuuden pelosta mahdottomaksi sillä seurauksella, että saa vanhempansa raivon päälleen vai ollako puuttumatta koko asiaan, koska tuntuu niin julmalta kieltää enää tuossa iässä nuo ilmeisesti mielihyvää tuovat ryypyt?

Tupakointi on hieman samanlainen aihe. Vaikka useampi tulipalo onkin alkanut väärään paikkaan joutuneesta ja sitten unohtuneesta tupakantumpista, tupakointi ei sentään aiheuta kaatumisia, myrkytyksiä tai muitakaan onnettomuuksia samalla tavoin kuin humalassa kompurointi. Omaisilla on vain varmasti kova halu puuttua tähän hengenvaaralliseen, huonoon tapaan, mutta olisiko silti parempi antaa asian olla? Tekisikö vaivalloinen lopettamisen yritys vain hallaa toisen elämänhalulle?

Vuosien karttuessa mielipiteet monesta asiasta voivat muuttua. Turhat kulmat suoristuvat ja tarpeettomat kärjet pyöristyvät. Näkemykset ja asenteet asettuvat uusille paikoilleen ja se taas näkyy ikäihmisen muuntuneessa käyttäytymisessä, johon omaisilla on joskus epäkiitollinenkin rooli vain mukautua. Liikaparfymointi, hapsut, sulat, paljetit, korut, uusi väri hiuksissa, mitä vain! Kaikki on mahdollista. Tällainen yliampuva käyttäytyminen on tietenkin kiusallista omaisille, mutta eihän se ketään satuta eikä se riskeeraa kenenkään terveyttä. Miksi siitä riitelemään? Kuperkeikkaa heittävä vuorokausirytmi, epätavalliset ruoka-ajat, uudet ystävät… Vain siksi, että uudet asiat herättävät kysymyksiä ja tuntuvat oudoilta, ei kai tarkoita sitä, etteikö niihen voisi sopeutua?

Senioreiden valinnat saattavat toisten mielestä vaikuttaa kaikkea muuta kuin järkeviltä ja omaiset tasapainoilevat omien ristiriitaisten tunteidensa ja läheisensä valinnanvapauden välillä. Lahjonta, uhkailu tai kiristyskin saattaa astua kuvioon mukaan, jos joku katsoo oikeudekseen yrittää vaikuttaa lopputulokseen. Tärkeintähän on estää ikäihmisen vaipuvan yksinäisyyteen tai masennukseen ja estää mahdolliset mielenterveys- tai päihdeongelmat. Omaisten tarkoitus on varmasti tehdä hyvää ja yrittää aidosti välttää se, minkä ajattelee vahingolliseksi. Ongelma taitaa kuitenkin olla se, että nämä kaksi pyyteetöntä tavoitetta voivat olla hyvinkin ristiriidassa keskenään.

Save