Harrastusten voima

Laura Saksela, 29.4.2016 rss

Mielessämme on ehkä vielä suomalainen ”Teräsvaari”-dokumentti 74-vuotiaasta painonnostajasta, josta vuoden alussa puhuttiin. Modernien ikähmisten hämmästyttävästä kunnosta saa uutisistakin lukea yllättävän usein. Milloin on kyseessä satavuotias ihmenainen, joka edelleen on aktiivinen ja vieläpä jaksaa auttaa muita, milloin reipas vaari, jonka talvisia, päivittäisiä avantouinteja ei voi kuin ihmetellä. Hatunnoston paikka!

Seniori-ikäisten liikuntaa kannustetaan monin tavoin. Omalla kuntosalillanikin senioreille tarkoitetut tunnit muodostavat helposti ainakin kolmasosan ryhmäliikunnan koko tarjonnasta. On kuntojumppaa, kiinteytysjumppaa, pilatesta, teemajumppia, kiertoharjoittelua, vesijumppaa… Omat personal trainerit ovat erikoistuneet juuri vanhempien ihmisten kuntoiluun ja sen asettamiin haasteisiin. Voi jopa olla, että SM- tai EM-kisoihin harjoitellaan jo kovaa. Kun näin paljon eri aktiviteetteja järjestetään, sen on pakko tarkoittaa, että kysyntää on. Seniorit ovat siis paljolti siirtyneet muidenkin palvelujen käyttäjäksi kuin vain perinteisten vanhuspalvelujen. Hyvä niin. Yhteiskunta muuttuu, ei sille mitään voi. Seniorit hiihtävät, uivat, golfaavat, suunnistavat…ottavat ilon irti!

Ehkä juuri tuo tekemisen ilo, aktiviteettien runsaus ja koko se uusi sosiaalinen verkosto, joka niiden mukana muodostuu saavat ikäihmisen tuntemaan itsensä virkeäksi ja kannustaa häntä kokeilemaan taas uusia harrastuksia. Hyvä Terveys -lehden nettisivuilla on tähän liittyvä mielenkiintoinen artikkeli1. Siinä kerrotaan Harvardin yliopiston psykologian professori Ellen Langerista, joka teki jo vuonna 1979 kokeen, jossa ryhmä 70 – 90-vuotiaita miehiä pantiin elämään vuotta 1959. Tässä uudessa ympäristössä kaikki oli tuolta vuodelta: huonekalut, radio- ja tv-ohjelmat, lehdet. Miehet kävivät keskusteluja vuoden 1959 tapahtumista ja niistä puhuttiin ikään kuin asiat tapahtuisivat tässä ja nyt. Miesten tuli myös käyttäytyä kuin he olisivat edelleen terveitä ja reippaita. Heillä ei ollut käytössään samanlaisia apuvälineitä kuin kotona eikä kukaan ollut auttamassa arjen toimenpiteissä. Langerin ajatuksena oli tutkia, tapahtuisiko miesten elimistössä mitattavia muutoksia, kun he eläisivät mielessään uudelleen 20 vuoden takaista aikaa eli kuvittelisivat itsensä 20 vuotta nuoremmiksi. Kokeen tulokset olivat mullistavia. Miesten liikkumisnopeus, näppäryys ja muisti paranivat sekä fyysinen voima, energia ja mieliala kohosivat. Verenpaine laski ja jopa näkö ja kuulo terävöityivät ja vielä 60 prosenttia ryhmästä paransi tulostaan myös älykkyystestissä. Miehet alkoivat taas valmistaa itse oman ruokansa ja tehdä omat päätöksensä, kun heihin ei suhtauduttu kyvyttöminä ja sairaina. Kokeen viimeisenä aamuna yksi luopui kävelykepistäkin, kun tunsi pärjäävänsä ilman.

Professori Langer uskoo, että kun miehiä rohkaistiin pitämään itseään nuorempina kuin he todellisuudessa olivat, keho tuli perässä ja reagoi ”nuorentumalla”. Eli se, että ei antaudu vanhuuden vietäväksi eikä suostu käyttäytymään ympäristön asenteellisen suhtautumisen mukaan vaan omiin mahdollisuuksiin uskoen, saa aikaan suorastaan ihmeitä. Aktiivisuus siis taitaa todella kannattaa ja siihen olisi meidän kaikkien mitä suurimmalla syyllä panostettava.

Ikäihmiset, jotka ovat omissa harrastuksissaan tai matkoilla eivät siis ainakaan ole kotona leipomassa pullaa tai hoitamassa lastenlapsiaan. Isovanhemmuus muuttuu kovaa vauhtia näin sekin. Monissa perheissä saattaa isovanhempien kiireet kiristyttää hampaita. Helsingin Sanomien mielipidesivujen viimeaikaisista, lukuisista kirjoituksista voi lukea, että aina yhteisymmärrystä ei löydy siitä, mikä on kenenkin oikeus ja velvollisuus. Selvää on, että perheiden kiireet kärjistyvät lasten harrastusten ja vanhempien työn tahdin koko ajan kiristyessä, jolloin isovanhemmilta tuleva apu olisi tervetullutta.

Sitten samaan aikaan nuoriso istuu aamusta iltaan jonkun ruudun edessä eikä liiku suositeltavaa vähimmäismäärääkään. Keinutuoli voisi olla pian hyvä joululahja perheen pikkusomettajalle kun taas mummolle sopisi ennemminkin ne talviurheiluun sopivat välineet! Pääasia on tietenkin, että kaikki ovat tyytyväisiä rooliinsa ja tekevät sitä, mitä ovat aina halunneetkin.

 

1 http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mieli/pysyt_nuorena_kun_kayttaydyt_kuin_nuori.

Save