Etsitään varamummoja -ja vaareja

Laura Saksela, 28.10.2016 rss

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt ilmoitus, jossa isovanhemmaton monilapsinen perhe etsii ”liisattavaksi mummoa”. Facebookin ilmoituksessa kerrotaan annettavan koti ”boheemille tänttähäärä mummolle” maalta. ”Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (pois lukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä on lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia ja katsoa silloin tällöin lapsia, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia.” Ilmoituksesta välittyy lämminhenkinen ja hyväntahtoinen asenne. Mummosta, jos sellainen lötytyisi, luvataan huolehtia ”hautaan asti”. Perhe kuvailee itseään iloiseksi ja metelöiväksi, mutta aina hyvätapaiseksi, taiteesta ja eläimistä pitäväksi joukoksi, joka etsii itseltään puuttuvaa mummoa kaikkeen muuhun paitsi siivoukseen. Ja ilmoitus on tietenkin saanut vastauksiakin, joissa esimerkiksi yksi mummokandidaatti kertoo, että hänellä on ainakin ”pehmeä masu, jonka päällä saa hyppiä”.

Tämä on sitten ihana tarina! Tuntuu, että siinä jokainen voi vain voittaa, kunhan oikeat ihmiset kohtaavat. Tietenkin voi ajatella, että tuollaiset kirjoitukset pitävät häiritsevästi yllä stereotyyppistä käsitystämme mummoista, ikäänkuin ainoastaan se pullalle tuoksuva, vanhanaikainen ja perinteinen mummo-kuva olisi se ainoa oikea. Mutta tuskin tuohon talouteen muunlainen henkilö viitsisikään mennä. Tuo ilmoitus ei kuitenkaan ole mitenkään ainutlaatuinen luokassaan, netissä ei nimittäin tarvitse kauaa asiaan perehtyä, kun jo silmiin osuu monia ilmoituksia, jossa ”etsitään tukea, vara- tai au-pair-mummoa, tätiä….”

Ei uskoisi, että tänä uusioperheiden aikakautenamme juuri isovanhemmista olisi pulaa, mutta tässä sitä ollaan! Mummoja tai vaareja ei kai sitten olekaan tarpeeksi. Tai ei ainakaan sellaisia, joilla olisi halua omistautua vieraiden lapsiperheiden arkeen ja antaa siihen omaa aikaansa. Neulominen, leipominen, lauleskelu, rakentelu, kaikenlainen yhdessäolo ja muu vaatimaton, mutta terveeksi pohjaksi myöhemmälle elämälle ymmärretty yhteinen puuhastelu ei ole pärjännyt lasten vapaa-ajan vietossa teknologian uusille houkutuksille. Nyt siis ollaan heräämässä vuorovaikutus- ja ihmissuhteiden sekä perheiden tukiverkoston köyhtymisen aiheuttamaan yksinäisyyteen ja kysyntää on. Jopa siinä määrin, että yhteisöllistä kaupunkikulttuuria edistävän Nappi Naapuri -karttapalvelukin on lisännyt ns. varamummot yhdeksi haettavien palveluiden kategoriakseen. Tavallisten mummojen lisäksi palveluun voivat ilmoittautua myös mummoa etsivät ja myös henkisesti mummouteen samaistuvat.

Varamummoja haetaan netistä siihen tarkoitetuista palveluista ja tuntitaksat kertovat, minkä tyylisiä palveluja on tarjolla. Varamummotoimintaa suoritetaan myös toiminimelläkin, mutta tätä yksityisyrittäjyyttä voisi perustellummin kutsua kuitenkin vain lasten- tai kodinhoidoksi. ”Oikeisiin” varamummoihin laitetaan nimittäin paljon suuremmat odotukset. Eräässäkin ilmoituksessa 23-vuotias tyttö kyselee ”Oletko etsimäni varamummo, jonka kanssa nauraa vedet silmissä iltaisin?” tai toinen, joka etsii aidosti välittävää aikuista, mummoa, josta tulisi läheinen. Tai sitten haaveillaan takaisin niitä taianomaisia hetkiä, joissa muistikuvissaan itse joskus kuunteli hievahtamatta mummon suurenmoisia satuja.

Eronneet yksinhuoltajat tai heidän lapsensa, omilleen liian aikaisin joutuneet nuoret tai kuka tahansa, joka tuntee olevansa ilman aikuisen, vanhemman ja kokeneemman ihmisen turvaa, hakee varamummoudesta -tai vaariudesta sitä henkilöä, jonka pelkkä läsnäolokin tuntuu saavan kaikki asiat jo vaikuttamaan helpommilta. Nykyihmisiltä puuttuvat sosiaaliset tukiverkot eikä sukulaisten kanssa enää olla tekemissä. Kotiseudulta ollaan muutettu jo aikaa sitten eikä yhteisöön kuulumisen tunnetta sittemmin ole syntynyt. Suomen Punaisella Ristillä ja Mannerheimin lastensuojeluliitolla sekä eri seurakunnissa järjestetään ainakin ystäväpalvelua, mutta varaisovanhemmuden tarjonta on kysyntää nähden aivan liian vähäistä. Toivottavasti tällainen toiminta kuitenkin leviää, sillä tämä jos mikä rikastuttaa aidosti kaikkia. Sylejä ja pyyteetöntä yhdessäoloa, elämänkokemusten vaihtoa, uutta energiaa, iloa ja välittämistä, niin juuri!

Save

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.